Miten säästää rahaa silloin kun elät tiukalla budjetilla

Miten säästää rahaa tiukalla budjetilla

Vaikka oma rahatilanne olisi heikentynyt moni meistä jatkaa kuluttamista kuten ennenkin. Pidemmällä aikavälillä se voi kuitenkin johtaa vaikeuksiin, kun rahat eivät enää riitäkään ylläpitämään totuttua elintasoa. Pidempiaikainen rahapula vaatii jo suurempia muutoksia kulutustottumuksiin.

Ongelmana saattaa olla myös laiskuus rahan käytössä. Moni ei jaksaisi tehdä muutoksia ostotottumuksiinsa vain muutaman euron säästöjen tähden.  Totuus on kuitenkin se, että niistä muutamista euroista kertyy kuukaudessa ja vuodessa iso summa.

Tässä muutamia vinkkejä siihen, miten saat säästettyä tavallisissa menoissa:

Säästä rahaa ruokaostoksissa

Kauppaan ei kannata lähteä ilman valmiiksi mietittyä kauppalistaa. Kaupassa kannattaa myös käydä vain kerran tai kaksi viikossa, silloin joudut suunnittelemaan ostokset tarkemmin, etkä sorru niin helposti heräteostoksiin.

Selvitä milloin lähikauppasi laittaa päiväystuotteet alennukseen, monissa kaupoissa se tapahtuu illalla tai viikonloppuna.

Opettele tekemään edullista kotiruokaa ja tee isompia eriä kerralla pakastettavaksi ja myöhemmin syötäväksi. Halpoja ja helppoja ruokatarvikkeita ovat muun muassa kananmunat, pakastevihannekset ja erilaiset säilykkeet.

Ota töihin omat eväät ulkona tai ruokalassa syömisen sijaan.

Osta säästöpakkauksissa niitä tuotteita joita käytät usein. Vertaa hinnat katsomalla kilohintaa tai hintaa per määrä.

 

Säästä rahaa sähkölaskussa

Irrota laitteet pistorasioista sillä monet niistä kuluttavat sähköä vaikka olisivatkin lepotilassa tai täyteen ladattuja.

Kilpailuta sähköyhtiö.

Myös netin sekä puhelinlaskun voimassa oleva palvelupaketti kannattaa tarkistaa.

 

Auto ja liikenne

Mieti voitko luopua auton käytöstä kokonaan. Jos välttämättä tarvitset autoa, yritä yhdistää päivittäiset menot niin, että kilometrejä kuluu vähemmän.

 

Harrastukset ja ajanvietto

Lopeta kuukausimaksulliset elokuvapalvelut ja lainaa leffat ja sarjat kirjastosta tai kaverilta. Kirjastoista löydät nykyään myös konsolipelit.

Säästä liikuntaharrastuksissa lopettamalla kuukausimaksulliset jäsenyydet ja ala kuntoilemaan kotona. Esimerkiksi YouTube on täynnä ilmaisia lihaskunto-, jooga- ja tanssivideoita.

Säästä lasten harrastuksissa. Lapset eivät kaipaa määrättömästi harrastuksia vapaa-ajalle, vaikka nykyään niitä on tapana haalia jokaiselle viikonpäivälle. Miettikää yhdessä se kivoin harrastus, josta lapsi oikeasti pitää ja luopukaa muista.

 

Säästä rahaa vaateostoksissa

Jos teet ostoksia netissä tutustu “rahaa takaisin”-palveluihin esim. Bonusway*, jota käyttämällä saat tietyn prosenttimäärän ostoksen loppusummasta rahana takaisin.

Älä sorru alennusmyynteihin. Ainoat vaatteet jotka kannattaa ostaa alesta ovat perusvaatteet, sukat ja alusvaatteet. Jätä viime sesongin muotivillitykset kauppaan, sille on syynsä miksi ne ovat alennuksessa.

Osta juhlavaatteet käytettynä tai lainaa ne. Esimerkiksi huuto.netistä, kierrätyskeskuksesta ja Facebook kirpputoreilta löytyy usein käyttämättömiä tai kerran käytettyjä juhla-asuja niin lapsille kuin aikuisillekin murto-osalla uuden hinnasta. Kirppareilta kannattaa myös katsella harrastusvälineitä esim. luistimia, suksia ja monoja.

 

Tässä vaiheessa moni huokaa, että mitä tehdä kun rahaa ei ole siihen, että ostaisi wc-paperia säkeittäin, ei ole omistanut autoa enää vuosiin ja vaatteetkin ostetaan jo kirpputorilta. Rahan säästäminen ja kuluista karsiminen ei todellakaan ole se helpoin tehtävä, jos rahat ovat jo valmiiksi tiukilla. Silloin kulujen karsimisen sijaan on helpompaa kasvattaa tuloja. Siitä lisää täällä: Tulojen kasvattaminen.

Lue myös: Miten tienata ylimääräistä rahaa

Onko sinulla hyviä säästöniksejä? Kerro ne meille kommenteissa!

 

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.