Miten laatia henkilökohtainen budjetti

Miten laatia henkilökohtainen budjetti

Henkilökohtaisen budjetin laatiminen voi olla haastavaa ensikertalaiselle. Todellisuudessa se ei ole niin vaikeaa kuin voisi kuvitella. Tässä muutamia vinkkejä joilla pääset alkuun:

Miten laatia henkilökohtainen budjetti?

Voit käyttää budjetin laatimiseen ruutupaperia, excel-taulukkoa tai valmista budjettipohjaa jonka voit ladata ja tulostaa tästä linkistä: Kotitalouden kuukausibudjetti (PDF)

 

Selvitä paljonko ansaitset kuukaudessa

Kuukausipalkkalaisille tämä on helppoa, mutta vaihtuvia työtunteja tekeville hieman hankalampaa. Paras tapa on siinä tapauksessa laskea keskiarvo viimeisen 6 tai 12kk tuloista. Ota huomioon myös kaikki mahdolliset tuet ja avustukset mitä tällä hetkellä saat. Käytä nettotuloa eli sitä summaa josta on vähennetty verot (eli summa jonka saat pankkitilillesi).

 

Selvitä kaikki lainasi ja velkasi

Tämä on tärkeää, älä yritä huijata itseäsi vaan kerää rehellisesti tiedot kaikista lainoista ja veloista.
Selvitä paljonko lainojen lyhennykset ovat kuukaudessa.

 

Selvitä paljonko rahaa kuluu kuukaudessa

Aloita kirjaamalla ylös kiinteät kulut jotka toistuvat joka kuukausi. Näitä ovat esimerkiksi vuokra, sähkö, vesi, matkakulut, netti ja puhelinlaskut. Jaa epäsäännölliset tai vuosimaksulliset kulut esim. vakuutukset kuukausikuluiksi jakamalla summa kahdellatoista.
Lisää seuraavaksi vaihtuvat kulut kuten ruokaan, vaatteisiin, harrastuksiin ja vapaa-aikaan liittyvät kulut. Jos et ole perillä esimerkiksi ruokaan menevistä kuluista, säästä kuitit ja pidä muutaman kuukauden ajan päiväkirjaa menoista. Jos maksat ostokset pääasiassa kortilla, näet tiedot verkkopankista.

 

Tarkastele tulosta ja laadi tavoitteet

Jos budjettisi on ylijäämäinen, eli tilillesi jää rahaa vielä menojen jälkeen niin loistavaa! Harkitse rahojen siirtämistä säästötilille tai sijoitusrahastoon, jossa saat niille paremman tuoton.

Mikäli budjettisi on miinuksella Muuta kulutustottumuksiasi niin että pysyt budjetissa. Karsi kuluista tai hanki lisää tuloja.

Voit myös lisätä budjettiin mahdollisen säästötavoitteen, lisää kuukausittain säästettävä summa menot puolelle.

 

Seuraa budjetin toteutumista

Seuraa tuloja ja menoja kuukausittain. Tarkastele vuoden lopussa budjetin toteutumista ja mieti missä on parantamisen varaa ensi vuonna.

 

Linkkivinkit:

Marttojen taloudensuunnittelun ladattava Excel-taulukko

Takuusäätiön ilmainen Penno-palvelu, jossa voit kirjata tulosi ja menosi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.