5 asiaa rahankäytöstä jotka kannattaa opettaa lapsille

Asioita rahankäytöstä joita opettaa lapsille

Jokaisen vanhemman tulisi opettaa lapsilleen miten rahaa käytetään viisaasti. Joskus tämä voi olla hankalaa, sillä eiväthän monet aikuisetkaan hallitse vastuullista rahankäyttöä.

Tässä muutamia vinkkejä, joilla kertoa lapsille rahankäytöstä:

1. Mistä raha tulee

Nykyään käteisen rahan käyttö vähenee koko ajan ja se tekee myös vaikeammaksi selittää lapsille, että rahaa ei ole loputtomasti käytössä, vaikka äiti tai isä maksaa kaupassa kortilla. Kerro lapselle esimerkiksi että rahaa saa tekemällä töitä ja pankki on vain paikka jossa tienattua rahaa säilytetään. Pankissa olevaa rahaa voi käyttää kortilla tai nostaa automaatista. Luottokortilla maksaminen ei ole ilmaista vaan tarkoittaa sitä, että siitä tulee myöhemmin lasku joka täytyy maksaa pois.

Oman rahan saaminen auttaa lasta ymmärtämään rahan arvon. Lapselle voi antaa omaa viikkorahaa esimerkiksi euron per ikävuosi (eli 4 vuotiaan viikkoraha on 4 euroa, 5 vuotiaalle 5 euroa jne.). Käykää yhdessä kaupassa ja miettikää mihin lapsen rahat riittävät ja mihin eivät. Anna viikkoraha lapselle käteisenä, älä maksa lapsen puolesta kaupassa kortilla.

 

2. Säästäminen

Kärsivällisyys: Kaikkea ei voi saada heti jos rahaa ei ole, vaan usein täytyy säästää pidemmän aikaa saadakseen haluamansa asian.

Pienetkin lapset oppivat säästämään tavoitteiden avulla:

Yhden säästöpossun sijaan kannattaa käyttää kahta tai useampaa: yhteen possuun laitetaan rahaa karkkeja ja muuta ylimääräistä varten, toiseen säästetään jotain isompaa hankintaa, kuten lelua, varten. Jos lapsi haluaa säästää osan viikkorahastaan isompaa hankintaa varten, voitte yhdessä laskea montako viikkoa tavoitteen saavuttamiseen menee.

 

3. Tarpeiden ja toiveiden ero

Miettikää yhdessä mitkä arkipäivän tavarat ja ostokset ostetaan tarpeeseen ja mitä ostetaan pelkän tottumuksen tai huvin vuoksi. Onko joku tavara tai herkku pakko saada heti koska se on välttämätön vai voisiko ostamista lykätä myöhemmäksi tai mahdollisesti jättää kokonaan hankkimatta? Miten paljon säästöä ostamatta jättämisestä kertyy?

 

4. Anna lapsen ottaa vastuuta omasta rahankäytöstään

Lapsenkin voi opettaa pohtimaan valintoja:

  • Miksi haluat ostaa juuri tämän
  • Oletko varma että tarvitset tätä
  • Kannattaako synttärirahat tuhlata heti pieneen asiaan vai haluaisitko säästää ne johonkin suurempaan
  • Mitä muuta samalla rahalla voisi saada

Anna lapsen kuitenkin tehdä omat valintansa. Joskus lapsen tekemät ”turhat” ostokset voivat toimia myös opetuksena, kun rahaa ei enää riitäkään toiseen hankintaan. Näin lapsi oppii ottamaan vastuuta omista päätöksistään.

 

5. Toimi itse esimerkkinä

Lapset oppivat parhaiten seuraamalla vanhempiaan, joten toimi itse vastuullisena rahankäyttäjänä. Keskustelkaa siitä mihin kaikkeen rahaa kuluu arjessa: tehkää ostoslista yhdessä, vertailkaa hintoja kaupassa, kerro omista säästötavoitteistasi, käykää pankissa avaamassa lapselle tili tai tallettamassa rahaa. Näytä lapselle miten maksat laskuja verkkopankissa. Jos olet luvannut maksaa lapselle viikkorahaa, muista myös pitää lupauksesi.

 

Lisätietoja ja linkkivinkkejä:

Kuluttajaliitto – Viikkorahavinkit PDF

Rahalaakso peli rahankäytöstä 5-9 vuotiaille lapsille

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.